Yüz Germe Boyun Germe

Yüz Germe Boyun Germe

Yüz germe Boyun Germe yüz ve boyun derisindeki sarkma ve kırışıklıkların düzeltilerek yüzün gençleştirilmesi ameliyatıdır.

Yaşlanma ile birlikte yerçekiminin etkileri ortaya çıkmaya başlar, boyun derisi gevşer ve boyunla çene arasındaki açı kaybolur. Boyun sarkmasının yanısıra deri altındaki boyun kaslarında da (platisma) gevşeme ve gıdık bölgesinde yağ toplanması ortaya çıkar. Gevşemiş boyun kasları boyun önünde bantlar şeklinde göze çarpar. Yüzün daha üst bölgelerinde ise alt çene kemiği boyunca deri sarkmaları ve yağ toplanmaları görülür. Burundan dudak kenarına doğru uzanan kıvrım (nasolabial kıvrım) boyunca deri katlantıları ve bu kıvrımın derinleşmesi ortaya çıkar. Elmacık kemiği üzerindeki yağ yastıkçığının yerçekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkması elmacık kemiği üzerindeki dolgunluğun yok olmasına ve nasolabial kıvrımın derişleşmesine neden olur. Göz çevresinde kırışıklıklar oluşur. Üst göz kapaklarında deri katlantıları alt göz kapaklarında ise kırışıklıklar ve yağ torbaları ortaya çıkar. Yerçekimi etkisi alın ve kaşlarda da gevşeme ve sarkmalara neden olur. Kaşlar aşağıya doğru iner ve göz kapakları üzerinde katlantı oluşturur. Alındaki çizgiler derinleşir.

Yüz germe boyun germe ameliyatlarında yapılan işlemler mevcut problemlere göre değişiklik gösterir. Yüz gençleştirme ameliyatlarında yüz üç ana bölümde değerlendirilmektedir. Üst yüz bölümü (alın ve kaşlar), Orta yüz bölümü (gözler hizası ile ağız hizası arasındaki kısım), Alt yüz bölümü (ağız kısmı ve boyun).

Kişiden kişiye yüzün bazı bölümlerinde yaşlanma etkileri daha fazla bazı bölümlerinde daha az olabilmektedir.
Yüz gençleştirme ameliyatlarında amaç yüzün değişik bölgelerinde sarkmış ve gevşemiş ciltteki dokuları orijinal yerlerine birtakım dikişlerle asmak ve sarkmış derilerin fazlasını atarak deriyi gerginleştirmektir. Günümüz estetik cerrahisinde genel eğilim derinin aşırı gerilmesi değil yerçekimi etkisiyle gevşemiş cilt altı dokuların dikişlerle orijinal yerlerine asarak yüzün gençleştirilmesidir. Böylece çok daha natürel sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak özellikle alt yüz ve boyun bölgesinde deri sarkmaları oluşmuş ise fazla derinin çıkartılması zorunludur.

Alt yüz ve boyun bölgesindeki sarkmalar için kulak önünden kulak memesine uzanan, oradan da kulak arkasında dönen bir kesi yapılır. Yüz ve boyun derisi serbestleştirilir. Yüz mimik kaslarının devamı fasia olan SMAS (zarsı dokular) dikişler ile gerilerek yüzün zarsı yapılarında gerginlik oluşturulur. Derinin fazlası çıkartılarak kulak önü ve arkasındaki kesiye dikilir. Çene altında gıdı bölgesinde yağ toplantısı varsa liposuction ile alınır. Boyun bölgesindeki dikine bantlar var ise çene altından yapılan 3-4 cm’lik bir yatay kesi ile iki taraftaki boyun kasları birbirine dikilerek bu bantlar ortadan kaldırılır (Platismaplasti). Bu işlemde yapılan kesiler doğal deri kıvrımları boyunca olduğundan ve kulak arkasında ve saçlı deri içinde gizlendiğinden pek göze çarpmazlar. Yüz germe işlemi yapılan kişilerde genellikle alt ve üst göz kapaklarında da kırışıklık ve torbalanmalar mevcut olduğundan göz kapağı estetiği de birlikte yapılmaktadır.

Bir yüz gençleştirme ameliyatı planlanırken cerrah mevcut problemleri ve yapılacak işlemleri hasta ile detaylı olarak tartışmalıdır. Çünkü kişiden kişiye yüzün değişik bölgelerinde yaşlanma etkileri farklıdır. Yapılacak işlemler de farklılık gösterecektir.

Yüz germe ameliyatı genel anestezi veya sakinleştirici ile desteklenmiş lokal anestezi ile yapılabilir. Yüzün tüm bölgelerinde gençleştirme yapılacak ise operasyon uzun süreceğinden genel anestezi tercih edilir. Ameliyat, yapılacak işlemlere göre 3 ile 8 saat arasında değişmektedir. Hasta operasyon süresine bağlı olarak aynı gün hastaneden çıkacağı gibi uzun süren işlemlerde bir gece hastanede kalması gerekebilir. Ameliyat sonrası türban gibi elastik bir bandaj uygulanır. Deri altında birikebilecek kan ve sıvıyı boşaltmak için ucu kulak arkasından çıkan silikon drenler konulur.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası hafif ağrılar olabilmektedir. Ancak bunlar ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilir. Ameliyatın ertesi günü elastik bandaj çıkartılıp pansumanlar değiştirilir. Drenler 24 ile 48 saatte çıkartılır. Yüzdeki şişlik ve morluklar 24 ile 48 saatte maksimuma ulaşır. Bundan sonraki günlerde inmeye başlar. Ödem ve morlukları 7-10 günde büyük ölçüde kaybolmakla birlikte ödemin tam olarak kaybolup yüz derisinin normal durumuna gelmesi birkaç haftayı bulmaktadır. Dikişler 7-10. günlerde alınır. Dikişlerin alınmasından sonra hasta makyaj yapabilir ve günlük hayatına dönebilir. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası en az 3 hafta sigara içmemesi yara iyileşme ve deri beslenme problemleri oluşmaması bakımından önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası birkaç hafta güneşten korunma ve güneşten koruyucu kremler önerilmektedir.

Sorularınızı yanıtlamış olabiliriz.

İletişime Geçin