Meme Göğüs Dikleştirme

Meme Göğüs Dikleştirme
Meme Göğüs Dikleştirme ameliyatı yerçekimi, gebelik, emzirme etkileriyle sarkan memelerin yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır.

Özellikle doğum ve emzirmeler sonucunda meme derisi elastikiyetini yitirir. Meme dokusu eski dik formunu kaybeder ve meme başları oldukları yerden daha aşağı bir noktaya inerler. Bazı olgularda meme bezlerinde küçülme ve memelerin içlerinin boşalması görülür. Meme dikleştirme ameliyatlarında amaç memeye yeni bir şekil ve dik bir form kazandırmaktır. Meme başı çevresindeki koyu renkli alan (areola) geniş ise bu ameliyatla daraltılabilir. Ayrıca gebelik sonrasında meme bezleri küçültülüp içi boşaldıysa bu dikleştirme işleminde silikon meme protezleri de yerleştirilerek meme hacmi ve gerginliği arttırılabilir.

Meme dikleştirme ameliyatlarında birçok farklı teknik uygulanabilir. Uygulanacak cerrahi teknik memelerin büyüklüğüne sarkmanın derecesine, derinin elastikiyetine ve cerrahın tercihine göre değişiklik gösterir. Hafif sarkma olan kişilerde sadece memebaşı etrafında iz kalacak şekilde yapılan cerrahi girişimler yeterli olabilmektedir. Ancak daha fazla sarma olan kişilerde meme küçültme ameliyatlarında olduğu gibi meme başı çevresinde ve meme başından aşağı doğru uzanan dik bir kesi izi oluşacaktır. Nadiren ileri sarkma olan vakalarda ise meme altı kıvrımında da kesi ve dikişler gerekebilir. Bu durumda ters T şeklinde bir iz oluşacaktır. Meme dikleştirme ameliyatlarında sarkmış ve elastikiyetini yitirmiş derinin çıkartılmasının yanısıra meme bezine yeni şekil ve form vermek için birtakım toplayıcı ve asıcı dikişler konur.

Eğer meme hacmi küçülmüş ve memelerin içi boşalmış ise aynı seansta meme bezinin altındaki göğüs kası altına silikon meme protezleri yerleştirilebilir. Meme protezleri hem memelerin dikliği ve gerginliğini arttıracak hem de meme üstündeki bölgede kalıcı bir dolgunluk oluşturacaktır.

Meme dikleştirme ameliyatlarında yapılan kesiler sonucunda dikiş hatlarında kaçınılmaz olarak izler oluşacaktır. Bu izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla birlikte aylar içinde yumuşayacak, renkleri beyazlaşacak ve daha az görünür hale gelecektir. Ancak bu izler sütyen ve bikini içinde kalan izlerdir.

Meme dikleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra genellikle aynı gün taburcu edilir. Bazı olgularda dikişler arasına içeride birikebilecek kan ve vücut sıvılarını toplamak için drenler konulabilir. Bu drenler 24 saat sonra çekilir. Hasta 2-3 gün aralıklarla kontrole gelir. Dikişler 10-12. günler civarında alınır.

Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra ciddi ağrılar oluşmaz. Ancak dikleştirme ile birlikte silikon meme protezleri kas altına yerleştirilmişse özellikle ilk birkaç gün kol hareketlerinde ağrılar oluşabilir. Bu durumda ağrıyı kontrol etmek için kuvvetli ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Hastalar sporcu sütyeni şeklinde elastik bir sütyen kullanarak birkaç gün içinde işlerine ve günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilmektedirler.

Meme dikleştirme ameliyatları sonucunda meme başında duyu kaybı oluşması ihtimali çok düşüktür. Meme dikleştirme ameliyatları emzirme fonksiyonunda bir kayıp oluşturmaz. Ancak bu ameliyat sonucunda kalıcı izler oluşmaktadır. Bu nedenle cerrahın ameliyat öncesinde hastaya bu izleri ve elde edilecek sonucu detaylı olarak açıklaması çok önemlidir. Çünkü az miktarda sarkması olan memelere böyle izlerin verilmesi hastanın kazandıkları ve kaybettikleri değerlendirildiğinde uygun olmayabilir. Ancak ileri deformasyon olan memelerde elde edilecek sonuç izlere rağmen hasta için çok daha tatminkar olacaktır.